מערכת הבחירות בארצות הברית מתחממת

מערכת הבחירות בארה"ב מתחממת
כמו שהמצב נראה עכשיו הבחירות לנשיא ארצות הברית תהיה התמודדות בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ . שני שליש מן האמריקאים השיבו בראיון שהם אינם מרוצים מכך שאלה הם המועמדים. וכי נמאס להם מן המועמדים האלה והיו רוצים לראות מועמדים חדשים "יותר רעננים".
שיטת הפריימריז כפי שהיא נהוגה עכשיו היא יחסית חדשה. היא התחילה אחרי הוועידה של המפלגה הדמוקרטית בשיקגו ב- 1968 . בוועידה היתה מהומה גדולה. היתה הפגנה של המתנגדים למלחמה בווייטנאם. בסופה נבחר יוברט האמפרי (Hubert Humphry) למועמד המפלגה אבל הוא נכשל בבחירות שבהן נבחר לנשיא הרפובליקאי ריצ'רד ניקסון.
מאז שתי המפלגות השתדלו להנהיג את שיטת הפריימריז בכל המדינות . לקח 16 שנים עד שהשיטה הונהגה ב- 1984 בכל המדינות.
85% מכל האמריקאים בעלי זכות בחירה , ו- 75% מן הדמוקרטים אמרו למראיינים שביידן הוא זקן מידי (הוא בן 81) להיות הנשיא. לעומת זאת , במשאל שביצע השבועון האנגלי The Economist, שליש מן הרפובליקאים, שצפויים להצביע עבור טראמפ, אמרו שלהיות פושע מורשע בהליך פלילי זאת אינה תכונה רצויה של מועמד למשרה פוליטית . בכל זאת שיטת הפריימריז כפי שהיא נהוגה בארה"ב הביאה לכך שאלה הם שני המועמדים. לוח הזמנים של המשפט הפלילי של טראמפ על חלקו בהתקפה על בנין הקונגרס בוושינגטון ב- 6 לינואר 2021 , הוא שבחודשים אוגוסט אוקטובר יוצגו בבית המשפט העדויות של התביעה שעשויות לגרום לחלק מן המצביעים שהתכוונו להצביע עבור טראמפ לשנות את דעתם.
חשוב לציין שבשיטת הפריימריז הנהוגה מיעוט די קטן של פעילים מפלגתיים הם שקובעים את התוצאות. לדוגמא : בפריימריז שהיו בינואר במדינת איווה במזג אוויר קר וסוער, זכה דונלד טראמפ הודות לכ-56 אלף קולות מתוך למעלה מ- 700 אלף רפובליקאים רשומים באייווה.
אחרי ה – 5 במארס "שבו התקיימו פריימריז ב- 16 מדינות , באחת מהן , ורמונט , ניצחה ניקי האילי Nikki Haley וב- 15 ניצח טראמפ , הודיעה האילי שהיא פורשת מן המערכה. האילי בת 52 היא פוליטיקאית מנוסה . היתה מושלת של מדינת דרום קרולינה (2017-2011 ) ושגרירה של ארה"ב לאומות המאוחדות בשנים 2018-2017 . היא קיבלה הרבה מאוד תרומות מרפובליקאים מתונים שרצו למנוע מטראמפ להיות מועמד המפלגה להיות הנשיא .אחרי פרישתה סלולה הדרך של טראמפ להיות המועמד הרפובליקאי בבחירות לנשיא ארה"ב.
לפי הסקרים הנוכחיים הסיכויים של טראמפ הם במקצת יתר טובים מאלה של ביידן , אם טראמפ יקבל 51% וביידן 49% טראמפ יהיה נשיא. אבל המרווח של 2% הוא בתחום הטעות הסטטיסטית.
בינתיים המצב מעודד מועמדים בלתי תלויים עצמאים , להציג מועמדות לנשיאות. ויש כבר 4-3 מועמדים כאלה שני מועמדים שמקבלים בסקרים נוכחיים בערך 2% מן הקולות . מועמדת אחת היא גברת ג'יל סטיין (Jill Stein ) שהיתה המועמדת "הירוקה" בבחירות ב- 2012 וב- 2016 , מאשימים אותה שהיא אחראית לכך שב- 2016 דונלד טראמפ נבחר לנשיא ולא הילארי קלינטון. השני הוא מר ווסט (West) אינטלקטואל ליברלי, מבקר את ביידן משמאל. המועמד השלישי הוא רוברט קנדי ג'וניור מקבל עד 18% בסקרים. הוא ידוע בדעות תמוהות. מאמין בקונספירציות התנגד לחיסונים נגד וירוס הקורונה , בנאומים הוא מתקיף את חברת ניהול ההשקעות הענקיתBlackrock ואת נשיא אוקראינהZelensky . ולכן נראה שהוא ימשוך קולות מתומכי טראמפ. מאידך היותו צאצא של משפחת קנדי עשויה לגרום לו למשוך קולות מן המפלגה הדמוקרטית. קיימים עוד מועמדים עצמאים פוטנציאליים שצריכים לגייס תמיכה כדי להירשם כמועמדים על ידי ועדת הבחירות הפדרלית.
המועמדים העצמאיים עלולים להכריע את הבחירות. בעבר היו מקרים שמועמד עצמאי שקיבל אחוזים מעטים מן הקולות על חשבון המועמד הדמוקרטי, גרם לכך שהמועמד הרפובליקאי נבחר. הזכרתי כבר את המקרה של הילארי קלינטון מול דונלד טראמפ ב-2016. בשנת 2000 המועמד העצמאי רלף ניידר ( Ralph Nader ) גרם לכך שג'ורג' בוש הבן גבר על Al Gore .
במשך הרבה שנים הנשיאים שנבחרו בשיטה הנהוגה נטו למרכז, כלומר לעמדות שהיו מקובלות על מרבית האמריקאים, ונמנעו מעמדות קיצוניות.מן הזווית הזאת דונאלד טראמפ הוא תאונה.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • ברקאי זאב  ביום 27 במרץ 2024 בשעה 9:28

    שלום

    כרגיל מסמך מענין המתייחס לחדשות אשר בישראל לא כל כך מפרסמים.

    תמשיך

    זאב

  • אשר סטופ  ביום 28 במרץ 2024 בשעה 21:08

    מציג תמונה מענינת אבל נדמה לי שהאחוזים לכאן או לכאן לא מבטאים את הסיכויים ממש כי מה שכנראה קובע בסופו של דבר מי יהיה נשיא הןא הצבעת האלקטורים וכאן צריך לפרק את הסיכויים לפי מדינות כשבכל מדינה הזוכה מקבל את כל האלקטורים . מישהו ערך סקר כזה?

  • borukhov  ביום 29 במרץ 2024 בשעה 16:52

    בוודאי. ה-Economist עוקב אחרי סקרים שנעשים בכל 50 המדינות. מביניהן ב-44 מדינות התוצאה ברורה. 6 מדינות הן מדינות מתנדנדות. ביניהן החשובות הן פנסילבניה ואוהיו. ובהן תוכרע תוצאת הבחירות.

    • אשר  ביום 30 במרץ 2024 בשעה 14:41

      בקיצור קשה להעריך מי יזכה. לי נדמה שראש ממשלתנו מהמר על טראמפ. מה הוא יודע שאנחנו לא?

כתיבת תגובה